Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Short Food Supply Chains and Small Farms-Evidence from Slovakia
Autoři: Floris Norbert | Schwarcz Pavol | Schwarczova Loreta | Munk Michal
Rok: 2022
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Sustainability
Název nakladatele: MDPI
Místo vydání: BASEL
Strana od-do: 2728
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Krátké potravinové řetězce a malé farmy - důkazy ze Slovenska Krátké potravinové dodavatelské řetězce (Short Food Supply Chains - SFSC) jsou v podmínkách Slovenské republiky relativně novým konceptem, který se však výrazně rozvíjí, a to především s podporou politik EU (SZP, PRV). Tento příspěvek je zaměřen na hodnocení výkonnosti mikro a malých zemědělských podniků v krátkých dodavatelských řetězcích ve Slovenské republice. Zaměřujeme se na hodnocení vybraných ekonomických ukazatelů malých zemědělských podniků a mikropodniků v závislosti na jejich zapojení, resp. nezapojení do SFSC. Dále demonstrujeme lineární vztah mezi zkoumanými primárními a sekundárními údaji podniků působících uvnitř a vně SFSC. Na základě analýzy vybraných údajů konstatujeme schopnost zemědělců působících v SFSC vyrábět produkty s přidanou hodnotou a zlepšovat svou sociální situaci. Dále jsou prokázány výhody a nevýhody sdružování zemědělců do SFSC. krátké potravinové řetězce; politika rozvoje venkova; Farmář; RDP
eng Short Food Supply Chains and Small Farms-Evidence from Slovakia Short food supply chains (SFSCs) is a concept that is relatively new in the conditions of the Slovak Republic, but is developing significantly, mainly with the support of EU policies (CAP, RDP). This paper is focused on the evaluation of the performance of the micro and small agricultural enterprises in short supply chains in the Slovak Republic. We focus on the evaluation of selected economic indicators of small agricultural enterprises and micro-enterprises depending on their participation and non-participation, respectively, in SFSC. Next, we demonstrate the linear relationship between the researched primary and secondary data of enterprises operating inside and outside of the SFSC. Analysing the selected data, we state the ability of farmers operating in the SFSC to produce added-value products and improve their social situation. Additionally, the advantages and disadvantages of associating farmers with SFSCs are demonstrated. short food supply chain (SFSC); rural development policy; farmer; rural development programme (RDP)