Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Transparency of administrative bodies and accountability of public officials – is there any link? - Analysis of the Czech Republic practice
Autoři: Janderová Jana
Rok: 2021
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Citizens' Engagement and Empowerment - The Era of Collaborative Innovation in Governance
Název nakladatele: NISPAcee press
Místo vydání: Bratislava
Strana od-do: 1-16
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Transparentnost správních orgánů a odpovědnost veřejných činitelů – existuje nějaká souvislost? - Analýza praxe v České republice Transparentnost je úzce spojená s právem na informace, které je nezbytné pro řádný výkon politických práv, jako je svoboda projevu a právo volit a být volen. Transparentnost je dále jedním ze základních principů řádné správy věcí veřejných, neboť zahrnuje veřejný dohled nad prací správních orgánů. Navíc je základním krokem k odstranění korupce, protože podporuje otevřenost. Transparentnost je spojená i s odpovědností a povinností nahradit škodu těm, kteří jsou na svých právech dotčeni zneužitím pravomoci či jiným protiprávním jednáním veřejné správy. Již více než dvacet let je v České republice účinný zákon o svobodném přístupu k informacím, který zajišťuje široké právo na získávání informací od správních úřadů. Existuje ustálená judikatura správních soudů interpretující výjimky, kdy informace nejsou poskytovány, spíše restriktivně. Zákon o registru smluv byl přijat v roce 2015. Zdá se tedy, že všechny potřebné právní nástroje jsou připravené. V článku se však na základě údajů od orgánů veřejné moci argumentuje, že tyto zákony nejsou dostatečně propojeny s odpovědností konkrétních veřejných činitelů. Zákon o státní službě sice obsahuje ustanovení o kárném řízení, ale sankce nejsou přísné a tato řízení často nejsou zahájena. Obtížně se také vymáhají náhrady škody způsobené nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem, neboť je posuzují civilní soudy v řízení odděleném od správního soudnictví. S ohledem na to, že úroveň odpovědnosti ovlivňuje demokratický charakter správního systému, jsou v závěru uvedena některá doporučení prosazující větší odpovědnost. Správní dozor, spravedlivý proces, dobrá správa, zákaz sebeobviňování, právní stát.
eng Transparency of administrative bodies and accountability of public officials – is there any link? - Analysis of the Czech Republic practice Transparency is intertwined with the right to information which is necessary to properly exercise political rights, such as freedom of speech and the right to vote and be elected. Further, transparency is one of the basic principles of good governance, as it implies the public insight in the work of administrative bodies. Moreover, it is a fundamental element of abolishing corruption as it encourages openness, and increases concerns for secrecy and privacy. Transparency is also subtly intertwined with accountability, responsibility and the duty to pay damages to those affected in their rights by misuse of power or other types of illegal acting of public administration. Act on free access to information providing for a broad right to obtain information form administrative authorities has been effective for over twenty years in the Czech Republic. Stable case law of the administrative courts interpreting the exceptions when information is not provided rather restrictively is already in place. The Contracts Register Act was adopted in 2015. Thus, it seems that all necessary legal instruments are in place. However, the article argues based on data from public authorities, that these laws are not sufficiently connected with the accountability of individual public officials. Although the Act on Civil Service contains provisions on disciplinary proceedings, the sanctions are not as severe and these proceedings are often not instigated. Also, the damages caused by unlawful decisions or maladministration are difficult to claim, as these are adjudicated by civil courts in a separate proceeding from administrative action. As the level of accountability divulges the democratic character of the administrative system, some recommendations upholding greater accountability are made in the conclusion. Administrative inspection, Fair Trial, Good Governance, Self-incrimination, Rule of Law.