Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

EFFECTIVENESS OF THE REVIEW OF PUBLIC PROCUREMENTS IN SELECTED COUNTRY
Autoři: Linhartová Veronika | Macháčková Aneta
Rok: 2018
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: 36th International Scientific Conference on Economic and Social Development "Sustainability from an Economic and Social Perspective" : book of proceedings
Název nakladatele: Varazdin Development and Entrepreneurship Agency
Místo vydání: Varazdin
Strana od-do: 529-538
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze EFEKTIVNOST A ÚČINNOST PŘEZKUMU VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK Dohled a kontrola nad zadáváním veřejných zakázek je velmi aktuální téma, neboť prostřednictvím institutu veřejných zakázek se vynakládají ročně značně vysoké finanční prostředky z veřejných rozpočtů. V případě, že zadavatel zvýhodní některého z účastníků řízení z podstaty svého vlastního obohacení, způsobí tento čin negativní dopad na všechny obyvatele země. Neboť, jak již bylo zmíněno, veřejné zakázky jsou financované z daňových prostředků a poplatků. Takové jednání bude mít významný vliv na finanční částku zakázky nebo na kvalitu nakupovaných statků a služeb. Tento problém se vyskytuje nejen v České republice, ale je typický i v jiných státech světa. Výše zmíněným jevům je nutné předcházet, aby nedocházelo k ovlivnění hospodářského trhu, proto jsou důležité a nutné regulace a kontroly v této oblasti z pohledu nezávislého orgánu. V České republice je tato pravomoc vložena do rukou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Cílem příspěvku je určit způsob, jakým zadavatelé reagují na významné pokuty uložené Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Také, zda uložená pokuta fungovala jako prostředek ke změně postupu při zadávání veřejných zakázek a byla přijata nová opatření či revize stávajících postupů, aby se zabránilo opakovanému porušování Zákona o veřejných zakázkách. Na základě výzkumu za období 2013 až 2014 není účinnost dohledu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže příliš efektivní. Neefektivnost vyplývá především z neochoty identifikovat odpovědnou osobu, která způsobila porušení zákona. Veřejné zakázky; Úřad pro ochranu hospodářské soutěže; přezkumné řízení; Zákon o zadávání veřejných zakázek; Česká republika.
eng EFFECTIVENESS OF THE REVIEW OF PUBLIC PROCUREMENTS IN SELECTED COUNTRY Supervision and control of public procurement is a crucial topic as public funds are used on a considerable amount of money with a significant amount of money from public budgets. If the contracting authority favors one of the participants, this will have a negative impact on all the country's inhabitants. These phenomena must be avoided; therefore, the regulation and controls in this area are important and necessary from the point of view of the independent body. In the Czech Republic, this power is placed in the hands of the Office for the Protection of Competition. The aim of the paper is to determine how the contracting authorities react to significant fines imposed by the Office for the Protection of Competition. Also, if the fine imposed worked as a means of modifying the public procurement procedure and if there were new measures or a revision of the existing procedures adopted to avoid repeated violations of the Public Procurement Act. Based on research over the period 2013 to 2014, the effectiveness of the Office for the Protection of Competition supervision is not very high. The inefficiency stems primarily from the unwillingness to identify the responsible person who caused the breach of the law. Public procurements; Office for the Protection of Competition; review process; Public Procurement Act; Czech Republic.