Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Československá prvorepubliková etiketa a víno
Autoři: Charbuský Miloš | Šmíd Martin
Rok: 2011
Druh publikace: ostatní - článek ve sborníku
Název zdroje: Víno jako multikulturní fenomén
Název nakladatele: Societas Scientiarum Olomucensis II.
Místo vydání: Olomouc
Strana od-do: 16-25
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Československá prvorepubliková etiketa a víno Československý stát vzniká v závěru první světové války 28. října 1918. Mezi zainteresovanými politickými činiteli se již před tím diskutovalo, jaké bude jeho státní zřízení. Názory se tříbily jak uvnitř domácího protihabsburského odbojové hnutí, tak v rámci zahraniční emigrace. Vývoj na válečných frontách i v mírovém zázemí vedl k tomu, že bylo zvoleno republikánské zřízení. Odpovídat mu měla i pravidla etikety. Jejich zformulováním a prosazováním byl pověřen Jiří Guth- Jarkovský. Ten při stanování zásad stolničení dbal i na to, jaké místo v něm bude zaujímat víno. etiketa, víno;stolničení;republika;monarchie
eng Etiquette of the First Czechoslovak Republic The Czechoslovak state arises at the end of World War II 28th October 1918. Among the political actors involved have already been discussed before, what will the state system. Opinions sift both within the domestic anti-Habsburg resistance movement and in the foreign emigration. Developments on the war fronts in the peace background led to the Republican establishment have been chosen. The rules of etiquette had also responded to it. Their formulation and enforcement was entrusted to Jiri Guth-Jarkovsky. When he provided the principles of table setting, he thought also of what position the wine will occupy in it. etiquette;wine;table setting;republic;monarchy